Napelem

Naperőművek

Tudta-e Ön?
hogy Lavoisier (1743 – 1794) francia természettudós hívta fel először a figyelmet a napenergia hasznosítására, rámutatva arra, hogy a hagyományos tüzelőanyagok el fognak fogyni a Földön?
hogy Becquerel 1839-ben felfedezte fel a fotovillamos effektust?
hogy az első fotovillamosenergiaátalakítót, napelemet 1953-ban a Bell Laboratórium kutatói készítették?
hogy a napelemes eszközök fejlesztése Magyarországon az 1970-es években a Villamosipari Kutatóintézetben kezdődött el?
hogy Magyarország területére évente 1250 kWh/m2 energiasűrűséget figyelembe véve körülbelül 1,16 *1014 kWh napenergia érkezik?

A napenergia elektromos hasznosítása
Fenti óriási energiapotenciálunkat kihasználva a jelenlegi korszerű technológiával a napenergia fotovillamos (elektromos) hasznosítására háztartási méretű napelemes rendszerek, kiserőművek valamint nagyobb teljesítményű hálózatba tápláló vagy szigetüzemű erőművek is telepíthetők. Ezek teljesítményhatárait a hatályos villamosenergia-törvény tartalmazza.
Cégünk célul tűzte ki a környezetkímélő és kedvező megtérülésű, költségkímélő, megbízható „zöld” energiatermelő technológiák alkalmazását.
A cégvezető alapos felkészültségű energetikus szakmérnök, a segítő team nagy gyakorlattal rendelkező elmélet és kivitelező szakemberekből áll.
A napelemes rendszer kialakításátaz igények és a helyszín felmérése alapján végezzük, keressen bennünket bizalommal!


A napelemes rendszerek részei

Napelemes modulok

A napelemes modulok alapegységei az elemi cellák, nagy felületű félvezető eszközök, amelyek a napfény fotonjai segítségével villamos energiát termelnek. Alapanyaguk félvezető, leggyakrabban szilícium. A napelemes modulok fejlesztésében a legfőbb cél a hatásfok növelése, ennek érdekében legfontosabb tényező az olyan alapanyag alkalmazása, amely a napfény spektrumából minél szélesebb tartományt képes abszorbeálni képes ugyanakkor környezetvédelmi szempontból is ártalmatlan. Saját fotó, saját kivitelezés:


A fényenergia átalakítása elektromos energiává

A fényenergia – villamos energia átalakításának főbb lépései a fényelnyelés vagy abszorpció, amikor az elektronok gerjesztett állapotba kerülnek, a pozitív és negatív töltések lokális szétválasztása és a töltések külső áramkörbe vezetése.
Mivel a hagyományos szilícium napelem nagy felületű félvezető dióda, a napelem sötétben felvett karakterisztikája a hagyományos dióda karakterisztikájával egyezik meg. Megvilágítás hatására villamos generátorként működik.

Az inverterek a napelemes mező által termelt egyenáramot alakítják át váltakozó árammá. Fontos alkalmazási területeik a fotovillamos generátorok. Alapvető követelmény velük szemben a magas hatásfok, kis önfogyasztás (1W alatt). Lehetnek sziget üzemhez alkalmas és hálózatba tápláló inverterek. Legnagyobb csoportjuk a hálózatba tápláló inverterek, amelyek lehetnek galvanikus leválasztásúak és transzformátor nélküliek.

A napelemes mező mechanikai stabilitása szempontjából különösen nagy jelentőségű a megfelelő rögzítőrendszer (sínek, állványok, tetőkampók, különböző típusú csavarok stb.) kiválasztása és felszerelése. A mechanikai szerelvények kiválasztásához előbb meg kell ismerni a telepítési helyszín adottságait, meg kell határozni az elhelyezési módot.

Inverterek

Az inverterek a napelemes mező által termelt egyenáramot alakítják át váltakozó árammá. Alapvető követelmény velük szemben a magas hatásfok, kis önfogyasztás (1W alatt). Lehetnek sziget üzemhez alkalmas és hálózatba tápláló inverterek. Legnagyobb csoportjuk a hálózatba tápláló inverterek, amelyek lehetnek galvanikus leválasztásúak és transzformátor nélküliek.


Mechanikai szerelvények

A napelemes mező mechanikai stabilitása szempontjából különösen nagy jelentőségű a megfelelő rögzítőrendszer (sínek, állványok, tetőkampók, különböző típusú csavarok stb.) kiválasztása és felszerelése. A mechanikai szerelvények kiválasztásához előbb meg kell ismerni a telepítési helyszín adottságait, meg kell határozni az elhelyezési módot.

Elektromos szerelvények

Az elektromos szerelvények részei az AC és DV oldali boxok, vezetékek, kábelek stb. A helyszíni felmérés alapján elkészült terveink tartalmazzák ezek szükséges elemeit.

TÁvkövetés

Az internetes távkövetés során végezhető a teljes napelemmezőre külön-külön vagy együttes string (füzér) felügyelet. Ezáltal az egyes stringek meghibásodása esetén gyorsan kiszűrhető a hiba és megkezdhető a helyreállítás. Nyomokövethető a napelemek termelése, ahogy egy korábbi rendszerünk esetén is: Napelemes rendszer energiahozam megjelenítése 32”-monitoron (saját fotó, 2012).


MI a teendőm?

Hívjon minket és kérjen árajánlatot!

Mobil: +36 30 9630 468
Tel: +36 36 952 802

Energo Plusz - Gyors, minőségi, precíz tervezés és kivitelezés, kiváló ár - érték arány!

Web: www.energoplusz.hu